DOLAR
Alış: 28.83
Satış: 28.95
EURO
Alış: 31.42
Satış: 31.54
GBP
Alış: 36.40
Satış: 36.67
İŞ DÜNYASI VE DEMOKRASİ
İş dünyası her açıklamasında ve söyleminde ‘’Demokrasinin geliştirilmesinin, ekonomi ve refahın artışı, büyümenin devamlılığı içinde reformların gerekliliğini‘’ belirtmektedir.
Demokrasinin geliştirilmesinin iş dünyası için, ekonomi ve refahın artışı için ne kadar önemli olduğu, buradan anlaşılabilir. İş dünyasının birebir yaşadığı tecrübeler neticesinde, vardığı sonucu dünyaca ünlü ekonomistler de bilimsel çalışmaları ile ortaya koymuşlardır.
Ekonomik reformlara ve insan sermayesine yatırımları cesaretlendirilmesi için, devletin ve kamu hizmetlerinin kapasitelerinin yükseltilmesi gerekir. Sosyal sorunların azaltılması gibi önemli mekanizmalar vasıtasıyla, demokrasinin yükselmesini sağladığını, ekonomik büyüme ile demokratik kurumlar arasındaki birçok yakın bağın olduğunu ortaya koymaktadır.
Hesap verebilirlik nedeniyle, kamu adına karar alanların, sorumluluk bilincinin yükseleceği, ekonominin gereklerine uygun sağlıklı kararları zamanında alacaklarını, kendilerine tanınan yetkileri, amaca uygun olarak kullanmalarını ve suiistimallerden çekineceklerini öngörmek gerekir.
Sermaye hukukun üstünlüğü, güvenilir yargı sisteminin olmadığı ve temel hak ve özgürlüklerin korunmadığı ülkelere yatırım yapmak istemiyor.
Hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlüklerin, daha iyi korunmasının kişilerin girişimciliğini artırırken, ülkeye ve sisteme güveni güçlendireceği bilinmektedir.
Son yıllarda işletmeler, sürekli yenilik yapmak için çaba harcamakta, bunun için değişik teknikler ortaya koymaktadırlar.
Girişimcinin piyasaya sunduğu mal ve hizmetler, toplumun ihtiyaçlarını karşılar. Aynı zamanda istihdam yaratması da ekonomiye önemli bir katkı sağlar.
Girişimcilik, bilimle piyasa arasındaki bağı teşkil eder. Dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunda hükümetler, girişimciliği desteklemek çabasındadır.
Çin’in küçük işletmelere önem vermesi, ekonominin girişimci ruhu ve kalifiye eleman olmadan kalkınamayacağının göstergesidir.
Bunun için devletin, girişimciyi desteklemesi ve işletmelere bilgili, kalifiye elaman yetiştiren, eğitim kurumların geliştirilmesi ve çoğaltılması gerekir.
İşletmeler, yeterli bilgi ve beceriye ulaşmış ve branşın da donanımlı, kalifiye teknik eleman bulamamaktan şikâyetçi.
Endüstri ve meslek liseleri ve teknik bilimler yüksekokullarının, zamanın getirdiği bilimsel ve teknolojik araçlarla geliştirilmesi gerekirken,
İmam hatip okullarına feda edilmesi, eğitim sisteminin girdiği çıkmazı göstermektedir.
Eğitim, canlı bir organizma gibi sürekli gelişmek ve değişmek zorundadır. Her toplum, zaman zaman gelişme ve değişimlere göre eğitimi yeniden ele alır, çağa uygun yenileşmeler yapar.
Gelişen ve değişen eğitim sistemlerinde, neyin, niçin ve nasıl yapılacağı planlanır.
Eğitimin hedefi, insanın olabildiğince gelişmesi ve üretici güç haline gelmesi olmalıdır. Sürekli bilimsel araştırmaya, akla, özgürce eleştirel düşünmeye, uygulamaya, üretime dayanan bir eğitime ihtiyaç var
Günümüzde bilim ve teknoloji bilgisayar hızıyla gelişiyor. Dünyada hızlı bir yarışma var. Ezbere bağlı ve laiklikten uzaklaşan bir eğitimle, bu yarışa katılmak olanaksızdır. Çağdaş insan, yeni insan, kimseye kendi yerine düşünme ve karar verme hakkı vermek istemez. Çağdaş ve ileri toplumlarda, bireyin önemi devletten fazladır.
Çağdaş anlayışta, insan devletin değil, devlet insanın hizmetinde bir araçtır, devlet dâhil tüm kurumlar insan için vardır. Önemli olan insanın ihtiyaçları ve mutluluğudur.
Günümüz eğitiminin içinde bulunduğu çıkmaz nedeniyle, insanlar yeni arayışlar içinde.
Günümüzde, ülkemizin en öncelikli sorunu, insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti özelliklerini devam ettirebilmenin yolunu açmaktır.
Bugün, hepimizin öncelikli sorunu, çağdaş uygarlık yolunda ilerleyebilmek için, demokratik ve özgürlükleri olan ülkeyi yaratmak için ortak konular üzerinde birleşmektir.
Eğitim, sağlık, adalet, ekonomi, sanayi, tarım, işçi, nüfus artışı, yolsuzluk, laikliğin korunması ve gelir dağılımın düzeltilmesi sorunları, ancak bundan sonra çözülebilir.
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Yazılar
-
İNSANLIK NEREYE?
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN YÜZME KURSU KAYITLARI BAŞLADI BÜYÜKŞEHİR’İN YÜZME KURSLARI HEM EĞLENDİRİYOR HEM ÖĞRETİYOR YÜZME KURSU SAYESİNDE 7’DEN 70’E HERKES YÜZME ÖĞRENİYOR
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR HAŞERE İLE MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR BÜYÜKŞEHİR 160 BİN NOKTADA DÜZENLİ İLAÇLAMA YAPIYOR
-
ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ BAŞVURULARI BAŞLADI!
-
ADANA GENELİNDE 109 ADET İÇME SUYU DEPOSU İNŞA EDİLDİ
-
ŞOV YAPMA ZAMANI DEĞİL…
-
BEDRETTİN GÜNDEŞ 3: O ARTIK SESİZ MEMUR DEĞİL FİKİR DÜŞÜNCELERİYLE CEVAP VERECEK BİR YAZARDIR
-
BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHİR’İN BAŞARILI ROBOTICS TAKIMI İLE BİR ARAYA GELDİ
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, LGS KURS MERKEZLERİ ÖN KAYITLARI ALMAYA BAŞLADI.
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE DEPREM SONRASI KADINLARDAN ÜRETEN DEĞER DAYANIŞMASI
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: MERSİN’İN DENİZ CANLILARI VE EKOSİSTEMİ UYGULAMALARI
-
BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘DENİZ YÜZEYİ VE DENİZ DİBİ TEMİZLEME’ ETKİNLİĞİ